Wat is Parind kinder-therapie?

Parind staat voor Par(ents) en (k)ind en is een therapie voor kinderen en ouders

Als (ongeboren) kind voel je alles, ook wat je niet ziet of hoort. Centraal staat dat alle ervaringen worden opgeslagen in het celgeheugen. Daarnaast staat het gevoel van een kind in open verbinding met het gevoel van de ouder. Draagt de ouder bijvoorbeeld een onverwerkt verdriet met zich mee dan zal het kind dit voelen en het zal hier in gedrag of lichamelijk op reageren. Ook al praat de ouder hier niet over en is hij of zij hier niet eens bewust mee bezig.

Middels spiertesten (toegepaste kinesiologie) via de ouder of bij het kind zelf, wordt uitgezocht wat de oorsprong van de klacht is, wat het kind spiegelt van de ouder, welke blokkades er zijn in het energiesysteem en hoe deze moeten worden verholpen. Ouders krijgen uitleg en advies over hoe ze hun kind hierin kunnen helpen maar ook hoe zij zich bewust kunnen worden van hun eigen innerlijke gevoel.

Waar kunnen wij bij helpen? Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Niet willen eten
  • Moeilijk inslapen
  • Niet luisteren
  • Drammerig zijn
  • Erg verlegen zijn
  • Voortdurend ruzie zoeken
  • Eczeem, huiduitslag of allergische reacties
  • Zonder aanwijsbare redenen klagen over buikpijn, hoofdpijn of andere klachten
  • Concentratieproblemen
  • Leerproblemen

Mag je dan als ouder niet lekker in je vel zitten of gewoon je dag niet hebben? Natuurlijk wel. Dat is heel menselijk. Door het kind in simpele bewoordingen uit te leggen wat er in jou als ouder speelt, en duidelijk te vertellen dat dit iets van jou is en niets met het kind te maken heeft, erken je het gevoel van het kind en neem je voor het kind een deel van de last weg.

Voor een volwassene lijkt het misschien raar om aan een baby te vertellen wat er in je omgaat of wat de baby heeft meegemaakt tijdens de zwangerschap of geboorte. Ook al kan een baby dat qua intellectueel vermogen niet begrijpen, in het gevoel is een baby net zo ontwikkelt als een volwassene. Zelfs wanneer de baby zich nog in de baarmoeder bevindt, krijgt hij de boodschap wel degelijk mee. Hoe meer erkenning een kind krijgt voor zijn of haar gevoelens, hoe evenwichtiger het kind zal opgroeien.

Als de ouder zich steeds vrolijk en positief voor doet, maar innerlijk moppert, ontevreden is en negatief over zichzelf, dan zal het kind dit voelen. Het kind voelt wat er in het innerlijk kind van de ouder leeft. Als reactie zal het kind, mopperen, ontevreden zijn en negatief over zichzelf zijn en vaak heeft het kind ook lichamelijke klachten. Ouders begrijpen het kind niet. Het heeft alles, krijgt voldoende liefde en aandacht en is toch niet te genieten omdat het voelt dat het innerlijke kind van de ouder gevangen zit in gemopper, ontevredenheid en negativiteit. De ouder erkent dit niet aan zichzelf en brengt het ook niet naar buiten, omdat dit “niet hoort”. Het kind brengt dus naar buiten wat die ouder angstvallig binnenhoudt. 

Een peuter geeft aan dat hij niet bij die meneer of mevrouw wil zijn, want die is boos. Ouders weten dan vaak niet wat ze met de situatie aan moeten en geven aan het niet klopt en dat het kind toch gewoon moet gaan. Het kind voelt echter de boosheid die de persoon bij zich draagt, ook al is die niet te zien en ook niet op het kind gericht. Als dit vaker voorkomt, leert het kind niet meer op zijn gevoel te vertrouwen en stukje bij beetje sluit het zijn gevoel af. Tegen de tijd dat het kind volwassen is, heeft het geleerd om zich “netjes”, fatsoenlijk en vooral gewenst te gedragen. Met fatsoen is niets mis, maar het is wel jammer, dat het zijn gevoel niet meer serieus neemt. Het kind heeft op deze manier geleerd zijn gevoel te onderdrukken, sterker nog: ze niet meer te voelen omdat ze “onbetrouwbaar” voor hem of haar zijn. Het werd niet erkend in het gevoel en heeft dus ook niet geleerd hoe het met gevoelens om kan gaan zonder onfatsoenlijk te zijn of de ander te kwetsen.

Wilt u als ouder meer weten over Parind kinder-therapie dan kunt u via deze button contact opnemen met een Parind kinder-therapeut bij u in de buurt. Vraagt u bij de betreffende therapeut na welke tarieven hij of zij hanteert.

Wij zijn steeds op zoek naar cliënten voor onze opleidingsdagen in Geleen. Wanneer u vragen heeft over uw kind en u wilt Parind kinder-therapie een keer gratis ervaren, kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.